We worden de afgelopen tijd weer steeds vaker gebeld of gemaild met de vraag of we solar nagels zetten. Tijd voor een uitleg want inmiddels heeft ervaring ons geleerd dat veel consumenten geen enkel benul hebben wat solar nagels precies zijn en wat het met je nagels kan doen als je een verkeerd acryl product opgezet krijgt.

img_5460

De naam Solar Nails is in de eerste plaats een officieel geregistreerde naam van het merk Creative Nail Design of afgekort CND. Solar Nails is geen op zichzelf staand acryl systeem maar een merknaam voor acryl waar kunstnagels mee gemaakt worden. Solar Nails werden destijds voor een iets hogere prijs op de markt gebracht dan de meeste andere acrylmerken, terwijl het toch ‘gewoon’ acrylnagels waren. Dit had alles te maken met een patent dat CND had op dit type acrylpoeder. Door de fijne structuur van de poeders kon je er hele dunne maar toch sterke nagels mee maken. In het verleden waren zij dus de enige met deze kwaliteit acryl. Inmiddels doen de acryl’s van andere merken absoluut niet meer onder in kwaliteit en heeft CND de naam van hun Solar poeders verandert in Perfect Color Powder. Nog steeds een prachtig product waar menig nagelstyliste graag mee werkt.

Maar… De Solar nagels waar ik tegenwoordig over gebeld of gemaild word, gaat helaas over kunstnagels die steeds vaker worden aangeboden bij de zogenaamde Aziatische of discount nagelstudio’s en dát is een heel ander verhaal! Zij bieden niet alleen zogenaamde solar nagels aan tegen sterk concurrerende prijzen maar vermelden er tevens bij dat het gaat om een ‘nieuw’ product, dat dunnere en sterkere nagels geeft dan de acrylnagels die in gerenomeerde salons worden aangeboden. Op zich niets illegaals maar ik wil toch mijn verontrusting over de bestanddelen van deze solar nagels met jullie delen.

De producten voor het maken van deze solar acryl worden enkel verkocht op de zwarte markt en bevatten Methylmethacrylaat, afgekort MMA. MMA is zeer onveilig en onverstandig. Wie het produceert, verkoopt en distribueert, is in veel staten van Amerika zelfs strafbaar, in Nederland is het (onbegrijpelijk) legaal. Verkoop en gebruik van producten met MMA is naar mijn mening een groot gevaar voor de volledige nagelindustrie. Ernstige ongewenste huidreacties en permanente nagelmisvormingen zijn slechts een deel van de risico’s van het gebruik van MMA. MMA is daarnaast zo hard voor de natuurlijke nagelplaat, dat het tot pijnlijke breuken kan leiden, wat weer kan resulteren in ernstige infecties of zelfs blijvende schade aan de nagelplaat en het nagelbed.

IMG_5461.JPG

Een ander probleem door producten met MMA is dat het product te snel uithardt en bij langdurige blootstelling het zenuwstelsel aangetast kan worden. Op de lange termijn kan het zelfs kankerverwekkend zijn. Schadelijk, niet alleen voor jou als klant maar ook voor de nagelstylisten die dit product moet verwijderen, vanwege de schadelijke stofdeeltjes die vrij komen. Daarnaast is het product, zodra het volledig is uitgehard, zó sterk en hard, dat het nauwelijks te breken, laat staan af te vijlen is.

IMG_5462.JPG
Om het product nog beter te laten hechten, worden de nagels in dergelijke salons vaak eerst heel dun gevijld. Zó dun, dat er vrijwel geen nagel meer aanwezig is. Hierdoor wordt dat stukje nagel, dat nog aanwezig is, erg gevoelig en vaak ook pijnlijk.

De twee bovenstaande foto’s zijn helaas beide realiteit, genomen bij collega nagelstylisten.

Omdat het beroep ‘Nagelstyliste’ in Nederland een vrij beroep is, wordt er vanuit de overheid geen controle uitgeoefend op het gebruik van MMA. Ik vind dat onbegrijpelijk. Ik hoop dat ik met deze tekst toch enigszins heb kunnen uitleggen dat het echt niet verantwoord is om in dergelijke salons solar nagels te laten plaatsen…

Heb je solar acryl laten plaatsen bij zo’n nageldiscounter en wil je liever overstappen naar een nagelsalon die wel met veilige producten werkt, hou er dan rekening mee dat de afvijl-sessie voor je beschadigde nagel behoorlijk pijnlijk kan zijn en dat de meeste salons het er niet willen afvijlen. Als  je natuurlijke nagel ernstig is aangetast, kan daarna de hechting van eventuele nieuwe kunstnagels een groot probleem worden en is dat niet aan te bevelen.

Het heeft even tijd nodig, maar het is vaak wel mogelijk om weer gezonde nagels te krijgen. Gemiddeld groeit een nagel 3 mm per maand. Je nagel heeft dus zeker een half jaar nodig om volledig ‘uit te groeien’ en te herstellen.

Mijn advies voor iedereen die overweegt om binnenkort acrylnagels te nemen: Ga voor kwaliteit en vraag voordat je een behandeling bij een nagelsalon laat doen of er gewerkt wordt met MMA-vrije producten. Is dit niet het geval, draai je om en ga op zoek naar een salon die wel met veilige producten werkt (wij dus!). Het kan een hoop leed voorkomen. De acryl waar de meeste Nederlandse nagelstylisten, en wij dus ook, mee werken zijn uiteindelijk kwalitatief veel veiliger en beter voor je nagels!

Comments


Add Comment

Call Now Button